Brodski portal

Nezavisni sajt

Parastos i duhovna akademija povodom stradanja Srba mjesta Sijekovac u Brodu

Spomen obilježje u holu kuće, na mjestu gdje su pobijeni članovi porodice Zečević

Prije 25 godina, u noći 26.marta 1992. godine pripadnici hrvatskih oružanih snaga potpomognuti lokalnim stanovništvom hrvatske i muslimanske nacionalnosti, upali su u porodične kuće porodica Zečević, Milošević i Radovanović, izvodeći muške članove ovih porodica i ubijajući ih na kućnom pragu. Jedini grijeh ovi ljudi bio je taj što su Srbi. Pri strašnom piru, zaslijepljeni bolesnom mržnjom nisu poštedjeli ni stare ni djecu, sve što je imalo srpske korjene bilo je legalna meta ovih monstruma.

O strahoti koju su ovim, ali i drugim porodicama srpske nacionalnosti iz Sijekovca, načinili hrvatski vojnici govori i činjenica da je te noći Milja Zečević ostala bez muža Jovana i tri sina: Petra, Milana i Vase. Krvavi pir se nije zaustavio te noći tako da je u narednim danima pobijeno blizu pedeset stanovnika ovog mjesta, uglavnom žena, staraca i djece.

Piatanje koje i dalje čeka odgovor!

Nekoliko pripadnika hrvatske vojske, učesnika u zločinu, je procesuirano, ali dodijeljene kazne su više nego simbolične, tako da ni nakon 25 godina nema odgovora pravosuđa na zločin koji se desio prije zvaničnog početka rata u Bosni i Hercegovini, i zločina koji jasno pokazuje ko je bio agresor i ko je želio rat u bivšoj državi

Iako sporo, čini se da svijest o veličini zločina u Sijekovcu, polako počinje dopirati do onih koji odlučuju o našoj sudbini, o našim životima i o našoj budućnosti. To pokazuje i činjenica da su današnjem pomenu nevino stradalih žrtava Sijekovca prisustvovali izaslanici svih nivoa vlasti u ovoj našoj državi, kao i izaslanici međunarodnih tijela koji su ključni kada je funkcionisanje ove države u pitanju. Vijence su polagali izaslanici OEBS-a, člana Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, trećeg puka vojske BiH Republika Srpska, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandara Vulina, republičkih predstavnika, predstavnika boračke organizacije, članovi lokane uprave itd.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom Jević

Parastos je predvodio vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom Jević. Po završetku parastosa Vladika se obratio prisutnim mještanima i gostima, prigodnom besjedom kojom je pozvao srpski narod na praštanje ali da se ovako strašni zločini ne smiju zaboraviti kako se ne bi ponovili.

Bogosluženje je započelo u 9:00 časova u Spomen crkvi u Sijekovcu, a završilo se oko 11;00 časova. Nakon gtoga delegacije, kao i većina prisutnih su se uputili u amfiteatar Srednje škole “Nikola Tesla” gdje je povodom istih dešavanja upriličena duhovna akademija.

U prepunoj sali amfiteatra prisutnima su se, uz prigodne govore i poruke, obratili načelnik opštine Brod g-din Ilija Jovičić, predsjednik boračke organizacije RS general Milomir Savčić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović. ​

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

© 2022 Brodski portal

Theme by Anders Norén