Portret: Željka Cvijanović

Koliko god sam se trudio razumjeti smisao ove izjave  nisam uspio ništa shvatiti. Teško je utvrditi šta nam to poručuje  predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, a na pitanje novinara šta se to dešava u fabrici glinice „Birač“ nakon što je u tom preduzeću otvoren stečajni postupak ona kaže:

“Nemoguće je da pravite jednu strukturu koja je izvan strukture koja je replika jedne strukture koja treba da služi za legalno poslovanje, a napravite jednu sasvim drugačiju strukturu koja replikuje tu, a ona je fiktivna i postoji negdje drugo”

Nevjerovatno, niz fraza nasumice naslaganih kako bi sve zvučalo inteligentno i dostojno „visoke politike“, a u stvari obično blebetanje bez veze sa životom. Ali ovo se desilo u aprilu 2013. godine kada je još uvijek bila svjež premijer bez iskustva. Vjerovatno je to razlog što su se novinari malo bavili ovom nebuloznom izjavom. Na žalost naredne godine nisu donijele ništa novo od ove političarke, samo je iz dana u dan postajala sve drskija i uvjerenija u svoju bezgrešnost i visoki intelektualni potencijal.

Slijedile su primitivnosti kao što je razgovor o kupovini „papaka“. Iako je ovaj snimak načinjen u opuštenijoj atmosferi i bez njenog znanja, nevjerovatno je da neko tako visokog društvenog položaja koristi tako primitivan – kočijaški riječnik. Ali, ovo je Balkan i narod voli primitivce, a to je pokazao i na izborima.

 

Uz uporno mantranje o izuzetno dobrom životu u entitetu Republika Srpska i velikim uspjesima Vlade koju vodi, vrhunac sarkazma dolazi izjavom da nam je njena vlada produžila život četiri godine. Takvu izjavu je teško i komentarisati – to jednostavno svijet nije čuo! Nije se ona trudila objasniti  kojim metodama je došlo do tog produženja životnog vijeka, ali „faktički  to je tako“ jer ona i statistika ne lažu.

 

Najnovija provala iz arsenala ove zabavljačice je cijena električne energije u BiH koja je čak za 113% niža nego u okruženju, a uslovi za otvaranje firme i početak biznisa bolji nego igdje u svijetu. Ne mogu našu štrumfetu izbaciti iz takta ni podsmjeh talijanskom ministra ni smijeh novinara, ona samo odmahne glavom pomaknuvši kosu sa očiju i nastavlja dalje rafalno ispaljujući nebuloze.

 

Ima ona savjetnike, ali otkud njima petlja da je savjetuju?

Ne mogu završiti portret predsjednice Vlade RS, a da u ime stanovništva ovog entiteta ne postavim jednostavno pitanje: GOSPOĐO CVIJANOVIĆ NA ČEMU STE VI????

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
STUDENT

Molio bih administratora da promjeni naziv clanka u “PORTRET: VLADA PRICA VICEVE”. Hahaha

Slični postovi