Poptpisan sporazum o gasifikaciji Rafinerije nafte

Brod 31.10.2017. Danas je u Brodu potpisan sporazum o gasifikaciji Rafinerije nafte Brod, odnosno Protokol o saradnji na realizaciji projekta “Snabdjevanje prirodnim gasom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod”.

U ime Vlade RS sporazum je potpisao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, a u ime hrvatske vlade ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i Žaljka Cvijanović, presjednica vlade RS, Srebrenka Golić, potpredsjednica vlade RS i Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi RS.

Prema riječima ministra Đokića, problem Rafinerije će biti riješen spajanjem na hrvatski gasovod, a to će i unaprijediti kvalitetu životne sredine.

“Zajedno sa ministarstvom zaštite okoliša i energetike Hrvatske realizujemo projekat, uz snažnu podršku Vlade Hrvatske i RS. Razmatrali smo protokol koji je potpisan i prihvaćen od Vlade RS i Hrvatske”, kazao je on.

Priključno mjesto za Rafineriju će biti u Slobodnici, a izgradiće se i stanica koja će biti za prijem energenata. Ovakvo rješenje je najoptimalnije, naglašava Đokić, a njime Rafinerija dobija gas i smanjuje se zagađenje.

Tomislav Ćorić se zahvalio domaćinima, rekavši da je današnjim danom otvoren prostor za plenifikaciju Rafinerije Brod, te je otvorena mogućnost da se riješi pitanje kvalitete zraka.

“Potpisom protokola Vlade su otvorile prostor saradnji sa privatnim-pravnim osobama. Plenifikacijom s jedne strane imat ćete situaciju da jedna rafinerija napreduje u modernizaciji, a Hrvatska će riješiti problem kvalitete zraka, što je win-win situacija”, kazao je Ćorić.

Resorna ministrica Golić je kazala da je bila uključena u rješenje ovog problema, te da je upoznata s tim koliko je ministarstvo izdalo dozvola za modernizaciju postrojenja u koje je menadžment uložio 250 miliona eura sve kako bi smanjili štetne emisije.

“Zamjenom i ekološki prihvatljivim energentom rješavamo problem zagađenja, gasifikacijom postrojenja – ono postaje ekološki prihvatljivo. Neće biti zagađenja iz rafinerije”, kazala je dodavši da još uvijek ostaje problem ostalih zagađivača na tom prostoru.

Ekološka dozvola je izdata prošle godine, i vrijedi narednih pet godina.

“Rafinerija je ispunila dosta stvari iz plana. Nakon gasifikacije je na redu rješavanje gudronskih jama koje datiraju iz šezdesetih godina. To je rafinerija naslijedila – ali ona ne odlaže otpad tu”, izjavila je Srebrenka Golić, naglasivši da su pokrenute aktivnosti i u tom smjeru.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Slični postovi