Preduzeće Anton Paar Shapetec BA d.o.o. iz Broda, sa novim pogonom i proširenom proizvodnjom traži i nove radnike

Zajednička fotografija sa otvaranja nove hale firme Anton Paar GmbH u Brodu sa lijeva na desno: Ivan Tolj, Ivo Miljić, Ilija Jovičić, Maria i Friedrich Santner (osnivači Anton Paar grupacije) i Bernhard Urch (direktor Anton Paar SchapeTeca BA iz Broda)

U aprilu ove godine opština Brod je dobila novi proizvodni pogon u Sijekovcu, koji u ovom trenutku zapošljava više od četrdeset radnika. Investitor i vlasnik ovog pogona je austrijska firma Anton Paar GmbH sa sjedištem u Grazu.

Ko je i čime se bavi ova kompanija, željeli smo da saznamo od njenog generalnog direktora diplomiranog inženjera g-dina Bernarda Urch-a. Ljubazni domaćin nam je pokazao novi pogon i objasnio razloge opredjeljenja za ovakvu investiciju, kao i motiv odabira naše sredine za lokaciju.

Gospodin Urch kaže:

Anton Paar Shapetec BA d.o.o. iz Broda BiH, (skraćeni naziv APST-BA) se iz iznajmljenog prostora u Derventi preselio u novu proizvodnu halu od 2000 m2 koja se nalazi u Brodu i sa 42 radnika nastavlja sa radom  i širenjem proizvodnje.

Otvaranjem proizvodnog pogona Anton Paar je, narodski rečeno “jednim udarcem ubio dvije muhe”: Sa jedne strane ovdje se može jeftinije proizvoditi, a sa druge strane preduzeće pomaže u  obnovi jednog regiona sa kojim postoje i lične veze.

Mi u zadnje vrijeme gubimo poslove u Slovačkoj, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj tako da je bilo logično da se ide u region koji je lako dostupan, gdje imate dobra iskustva sa referentnim kompanijama i gdje se čak i njemački ili engleski govore češće nego što biste očekivali – objašnjava gopodin Urch.

Nova hala se nalazi u Sijekovcu, na području na kojem se još uvijek vide ožiljci rata od 1992.-1995. godine. Mnoge kuće su još uvijek uništene, ruševine svjedoče o tužnoj prošlosti. Vidljivo je da hala APST-BA predstavlja svijetlu tačka ovog mjesta.

Generalnog direktora g-din Bernard Urch

U 2000 m2 proizvodne hale  smještene su kancelarija, kantina i pomoćne prostorije. Trenutno je zaposleno 42 radnika, uključujući osam učenika srednje škole koji obavljaju praksu. Na CNC odjelu je 14 zaposlenih, 10 u limarstvu i 10 u ručnom radu i montaži. Ostatak se bavi infrastrukturom, organizacijom i upravljanjem.

APST-BA je uslužna kompanija koja nudi razne proizvodne tehnologije. Polovina narudžbi dolazi od Anton Paar ShapeTec iz Wundschuh (Austrija), 45% od Anton Paara u Grazu (Austrija), a pet posto direktno iz Bosne. Zaposleni proizvode na mašinama za glodanje i struganje  dijelove sa preciznošću do 0,02 mm u serijama od 20 do 10.000 komada. Vršimo savijanje dijelova i kompletnih kućišta zajedno sa plastificiranjem. “Sve poliuretanske pjene za termičku izolaciju u aparatima Anton Paar sada su napravljene u Bosni” – kaže Urch.

Nedavno je i oprema za pretraživanje pod lavinama montirana, testirana i konfigurirana prema specifikacijama kupaca, dodaje Sanela Mikerević, ovlašteni predstavnik kompanije, prokurista.

Nova hala nudi potrebni rezervni prostor, koji je hitno potreban za dalji rast. U tom smislu g-din Urch kaže: Želimo u 2018. godini minimalan rast od 18% i planiramo da iskoristimosvoj postojeći prostor do kraja 2019. godine. U planu su i dalji koraci za postizanje proširenja proizvodnje.

S obzirom na lokaciju preduzeća, koja je odvojena od užeg gradskog područja, a u želji da pojednostavi prevoz radnika, APST-BA je kupio VW autobus sa 9 sjedišta. Radimo u dvije smjene standardno od 6:00-14:00h i od 14:00-20:00h i u skladu sa zakonom za radnike vršimo dostavu toplih obroka od ovlaštenih dobavljača“ dodaje Mikerević.

Gospodin Johannes Bernsteiner (direktor Anton Paar Shapetec iz Wundschuha ) i Mikerević Sanela (prokurista)

Uvijek imamo potražnju za novim radnicima: kanteri (savijanje lima na presi), zavarivači za nehrđajući čelik,  pomoćni radnici na metalnim dijelovima, CNC programeri, operatori CNC-a, kao i za učenike iz  obližnjeg Broda.

Svjesni činjenice da je samo zadovoljan radnik – dobar radnik, u potpunosti izvršavamo zakonske obaveze prema njima i u skladu s tim nudimo:

– tačna isplata ostvarene zarade (nadoknađivanje prekovremenog rada, dodatak za noćnu smjenu, …),

-radna odjeća, radna obuća,

– godišnji odmor (2 sedmice u ljetnom periodu, 1 sedmično zimi),

– dostavljanje toplog obroka.

Osim toga obezbjeđujemo i druge pogodnosti koje nisu zakonska obaveza, ali daju dodatni stimulans uposlenima:

  • dobrovoljna veća plata za oko 40% iznad zakonske minimalne zarade,
  • povremeni novčani bonus,
  • nova klimatizirana hala (nudi 24 stepena u ljetnom periodu),
  • svlačionice s tuševima,
  • povremeni izleti i treninzi u Austriji,
  • povremeni poklon preduzeća,
  • vlastiti prijevoz Derventa-Brod (VW autobus).

Ako ste zainteresovani za rad u ovom preduzeću u budućnosti, slobodno kontaktirajte: sanela.mikerevic@anton-paar.com

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Slični postovi