Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Članice EU su počele sa primjenom novih pravila za ulazak u njih. Pošto je Hrvatska dio EU ta nova pravila vrijede i za prelazak granice Hrvatska-BiH, a to bi moglo zanimati naše građane. Da bi putnici iz drugih zemalja mogli ući u EU potrebno je da ispunjavaju sledeća tri pravila:

  1. Potrebna je važeća putna isprava, koja mora da važi barem tri mjeseca posle planiranog datuma odlaska s državnog područja države članice i mora biti izdata u poslednjih 10 godina.
  2. Putnici moraju da opravdaju svrhu boravka i da dokažu da imaju dovoljno sredstava za zadržavanje, kako za vrijeme trajanja namjeravanog boravka tako i za povratak u svoju matičnu državu ili tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti.
  3. Za njima u dostupnim bazama podataka ne smije biti izdato upozorenje zabrane ulaska, da ne predstavljaju prijetnju za javni poredak, međunarodnu sigurnost, javno zdravlje ili međunarodne odnose bilo koje od država EU.

Hrvatska apeluje na građane trećih zemalja koji žele ući u EU da dobro obrate pažnju na navedene uslove kako ne bi dolazilo do dodatnih komplikacija i vraćanja u matičnu državu.

Ove godine su se Vaskrs i Uskrs kalendarski poklopili, tako da se očekuju velike gužve na graničnim prelazima prema BiH i Srbiji, a ne ispunjavanje navedenih uslova bi moglo u pojedinim trenucima potpuno blokirati granicu.

Preporučuje se da birate manje granične prelaze jer su tamo gužve obično manje.

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Slični postovi