Парастос на Унци

Прошло је 25 година од јуначког страдања војника ЈНА на почетку отаџбинско-одбрамбеног рата у бившој држави. У спомен на њихову жртву, али и на страдања других војника у ослобођењу општине Босански Брод, борчка организација општине Брод је у насељу Унка подигла три споменика, један до другога управо онако како су у рату те јединице заједно, једни уз друге, штитили цивилно становништво ове општине и на крају донијели слободу том народу.

Иако је прошао четврт вијека, помен на јунаке који уградише своје животе у темеље Републике Српске не блиједи. У ствари, може се рећи да успомена на њих временом постаје већа, а да је тако потврђује број наших суграђамна који су јуче дошли да се поклоне њиховим сјенима. Нема сумње да сличан осјећај дијеле и представници борачких организација из Врања и Сурдулице, с обзиром да је већина страдалих припадника тадашње ЈНА из ових крајева, а да је овогодишња делегација била бројнија од ранијих.

Несрећно вријеме и страдање младих припадника ЈНА повезали су регију бродске општине и Југа Србије нераскидивим нитима заједништва како у патњи, тузи и болу тако и у суосјећајности, разумјевању и љубави, истог народа.

На простору бродске општине, у ослобађању тадашњег Босанског Брода, страдали су и припадници војних и полицијских јединица са подручја Бања Луке. Њихови преживјели саборци сваке године посјећују Унку и одају дужну почаст својим колегама, а то није изостало ни ове године.

У видео прилогу можете погледати и осјетити дио атмосфере са парастоса у Унци:

Извињавамо се због проблема у репродукцији који су настали због заштите права према Youtube, а због емитовања пјесме “Марш на Дрину” која се чује из разгласа у позадини прилога. Зато сам направио и прилог на Dailymotion који не праве такве проблеме.

Парастос УНКА Брод 2017 by brodski-portal-nezavisni-sajt

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Иван јанковић

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!

Slični postovi