Počelo je snimanje dokumentarca o Bosanskom Brodu u 1992. godini

BROD: Subota 23.09.2017. godine. Danas su u Brodu snimljeni prvi kadrovi dokumentarnog filma o zbivanjima na području ove opštine tokom 1992. godine. Opštinska boračka organizacija Brod riješila je da se napravi dokumentarni film o početku rata na prostoru  opštine Bosanski Brod, koji je ujedno i početak rata u Bosni i Hercegovini, iako o tome u našem društvu postoje različita mišljenja.

Poznato je da se još tokom 1991. godine desilo niz incidenata u kojima je sa hrvatske strane granatiran prostor ove opštine. Pri tom su birana sela potpuno ili pretežno naseljena srpskim stanovništvom, a u jednom takvom granatiranju je poginuo inženjer Vojislav Goranović, na radnom mjestu u Ciglani Klakar Gornji, koji ujedno predstavlja i prvu civilnu žrtvu krvavog rata koji se spremao.

Ako sve to i nije bio početak rata, niko ne može osporiti da ulazak regularne hrvatske vojske i paravojnih formacija na teritoriju opštine Bosanski Brod koji se dogodio 03.03.1992. godine, ne predstavlja agresiju na drugu zemlju i stvarni početak rata.


Na žalost, danas se govori o nekim drugim agresijama i nekim drugim terminima početka ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, kao i nekim drugim mjestima koja su zanimljivija za početak građanskog rata, nego što je Brod.

Brod je premali da bi u njemu bilo šta započelo.

Brodu je nanesena nepravda tada, ali Brodu se nanosi nepravda i danas, negirajući i omalovažavajući njegovu ulogu i stradanje u proteklom ratu. To mora biti ispravljeno!

Tokom čitave 1992. godine regularna hrvatska vojska je konstantno prebacivala svoje snage na teritoriju ove opštine, ali vlasti u Sarajevu ni tada ni danas nisu imale snage da upere prste u stvarne krivce i agresore.


Prema riječima režisera Mile Savića, od prikupljenog materijala, prvo će se izraditi dokumentarni film trajanja oko 45 minuta, za potrebe istorijskog časa za dan oslobođenja Broda, a zatim će se izraditi serijal od tri dijela: početak rata u Bosanskom Brodu, okupacija Broda (logori) i oslobođenje Broda.

Tehnička ekipa je sačinjena od stručnih lica iz Banja Luke i Broda, a terenski rad ogleda se u uzimanju izjava i snimanju lokacija zanimljivih za zbivanja kojima se film bavi.

Godine su prošle, mnogi akteri tih događaja nisu među živima i krajnji je čas da se takvo nešto uradi i ukaže na stvarne uzroke i početke sukoba u Posavini – smatra predsjednik Opštinske boračke organizacije Brod Zoran Vidić.

Brodski portal

0 0 glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Slični postovi